Senaste inläggen

Av Ingrid - 2 november 2007 20:17

Vanlig hederlig prinsesstårta. Har valt blå marsipan och rosor av vit modelleringschoklad. Marsipanen blev slutkavlad med hjälp av en mönsterkavel. Marsipan, choklad och mönsterkavel är inköpta via www.kakburken.se. Toppen sajt där man kan hitta mycket inspration till roliga tårtor eller kakor.

Av Ingrid - 2 november 2007 20:14

Den här tårtan hittade jag i boken "Tårtor". Den blir hög! Kanske ingen barnfavorit då den har "spritsmak". Mäktig på grund av all tryffelkräm. Men god!

Kaka:
100 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 dl kakao

1 msk bakpulver

2 dl vatten

Till bottnarna:

0,5 dl starkt kaffe eller enkel espresso

4 msk whisky


Tryffel:

400 g mörk choklad

2 msk snabbkaffepulver

3 dl vispgrädde

2 msk honung

50 g rumsvarmt smör

4 msk whisky


Smörj två lika stora formar med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret och vispa med ägg och socker lätt. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör försiktigt ner smöret och mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt slutligen vattnet och fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.

Hacka chokladen till tryfflen ganska fint och lägg hacket i en bunke. Mät upp kaffepulvret i samma bunke. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen och slå den heta gräddblandningen över chokladen och kaffepulvret. Rör tills chokladen har smält och tillsätt då smöret i små klickar. Blanda noga och häll sedan ner whiskyn. Rör eller mixa tills tryffeln blir blank och jämn, och låt den sedan stå och stelna i rumstemperatur till nästa dag.

Dela chokladkakorna i två eller tre bottnar vardera. Blanda kaffe och whisky och pensla bottnarna med vätskan för att göra dem saftiga och smakrika. Lägg hälften av tryffeln i en bunke och vispa någon minut för att göra fyllningen lite luftigare. Spara den andra hälften till glasyr. Lägg ihop bottnarna med ett tunnt lager tryffelfyllning på varje botten och bred sedan resten av tryffelglasyren på kakans kanter och topp.


Jag dekorerade med silverkulor och hjärtan.

Av Ingrid - 2 november 2007 20:11

Tårta som jag fann i ICA's tidning Buffé. "chokladmoussetårta med maräng och pistaschnötter". En riktig kaloribomb!!!

Botten:
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad av bra kvalitet
0,5 dl hackade pistaschnötter (gärna salta)
Mousse:
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honug
200 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
70 g smör
Garnering:
saltrostade pistaschnöter
maränger
Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter, i 25 minuter i 175 grader. Låt svalna i kyl i ca 1 timme.
Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung poröst. Smält chokladen och smöret  ett vattenbad och rör sen ner det i äggsmeten. Blanda sen ner grädden. Bred moussen över bottnen och ställ in i kylen nåra timmar.
Innan servering- strö över hackade pistaschnötter och marängkross.

Ovido - Quiz & Flashcards