Senaste inläggen

Av Ingrid - 25 november 2007 16:26

Sådär ja, nu har jag gjort nästa och sista steget i Mozartkultillverkningen.
Först tog jag fram cognacsflaskan och sen ett matskedsmått. KLART!!!!!!



Naeä, nu blev det väl lite för fuktigt godis.


Och så hällde jag 4 msk cognac över mandelmassan( jag har ju 1,2 kg mandelmassa). Men eftersom mandelmassan hade stått över natten fick jag ta matberedaren till hjälp för att mixa ihop det. Sen började jag med finliret med att göra själva kulorna.


Receptet har några år på nacken och jag hittade det i DN. Till en sats på ca 45 kulor ska man ha:

600 g mandelmassa

200-250 g nougat

2 msk cognac

minst 150 g mörk blockchoklad

1. Dela nougaten i kuber på 1x1x1 cm (Om Odense Nougat används blir det 9 kuber per längd)

2. Ta en klump med mandelmassa och rulla ut den till en längd med en diameter på ca 2-2.5 cm

3. Skär längden i 1 cm tjocka slantar.

4. Tag en slant och lägg i lätt fuktad handflata.

5. Lägg en nougattärning på mandelmassa och tryck ner den.

6. Börja rulla ihop till en kula, se till att nougaten blir täckt av mandelmassa.

7. Lägg kulan på bakplåtspapper och låt torka någon timme i rumstemperatur.

8. Smält chokladen.

9. Lägg några kulor i chokladen åt gången. Rulla runt dem med hjälp av två gafflar.

10. När de är täckta av choklad tag upp dem en och en med två gafflar. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger kulorna på bakplåtspapper.

11. Ställ kallt för att stelna. (Än en gång måste jag säga att vår nybyggda balkong är perfekt till detta ändamål, förutom av att njuta av morgonsolen på sommaren givetvis. Nu behöver jag inte längre vara rädd att katterna kommer och nafsar på godiset).


Om man vill kan man pudra kulorna med kakao, men jag tycker de är godast utan.


Nu är mitt problem var jag ska ställa mina ca 140 Mozartkulor. Kylskåpet är ju invaderat av, förutom mat, Snickers, Kaffenougat och Fudge. Kanske dags för lite julgodisbjudningar???

Av Ingrid - 24 november 2007 20:06

Då var det dags för nästa recept, och det är mandelmassa. Det låter kanske krångligt men det är väldigt lätt. Med det här receptet blir det 400 g mandelmassa, vilket räcker till 2/3 sats mozartkulor. Eftersom jag vet att Mozartkulorna brukar försvinna i raketfart brukar jag göra trippelsats mandelmassa så att det räcker till dubbelsats "kulor". Hängde ni med?


Recept på ENKEL sats mandelmassa:

200 g sötmandel

4 dl florsocker

äggvita

1 bittermandel


Om man vill kan man skålla, skala och sen riva mandeln, men jag tar "rubbet" och kör i mixer. Det blir lite mer mandelsmak då, tycker jag. Och så slipper jag jobbet med att skala mandeln.
Sikta florsockret över mandeln och blanda runt.
Droppa ner lite äggvita i taget.
Riv till slut ner bittermandel efter smak.

Låt stå i kyl över natten innan ni börjar göra "kulorna".

Av Ingrid - 24 november 2007 15:38

Idag har jag gjort makens favoritgodis, om man bortser från snickers och Mozartkulor, FUDGE. Och efter många års misslyckade försök lyckades jag äntligen!!!! Suck av lättnad. Anledningen var att jag lät det koka LÄÄÄÄNGE i år med följd att det pyste över rejält (för liten kastrull) och kraftig os av bränt i hela huset. Men det gör ju inget när slutresultatet är "GOTT"!!!

Här är receptet:
4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g smör
25 st STORA marshmellows
200 g choklad (jag bukar ta ljus choklad)

Koka ihop allt utom chokladen under omrörning. Det är klart när det klarar kulprovet. Tag bort kastrullen från spisen och lägg i chokladen som är bruten i småbitar. Vispa rejält så att det blir luftigt. Häll upp i "liten långpanna" som är klädd med bakplåtspapper och låt svalna. (Vad jag är glad att vi har byggt balkong vid köket). Skär sedan upp i "lagom" bitar.

Av Ingrid - 19 november 2007 14:25

Idag tog jag chansen att göra nästa enkla julgodis- SNICKERS.

Värm och blanda

1 burk jordnötssmör ā 350g (jag brukar använda krokantvarianten)
2 dl ljus sirap

1 dl socker

till en lös smet.

Rör ner

1 liter Rice Crisp (puffat ris fungerar inte- blir inte krispigt)

1 dl kokosflingor

1 tsk vaniljsocker.

Häll ut på bakplåtspapper, cirka 1 cm tjockt, och låt svalna.

Smält blockchoklad, mängd beror på hur tjockt chokladlager man vill ha, men 250 g ger tunnt till mellan tjockt skickt, och häll över "jordnötskakan".

Låt stelna och skär sen upp i "lagom" munsbitar.

Av Ingrid - 17 november 2007 14:13

Nu har jag gjort ett godis som inte fanns med på listan och som maken inte vet om att jag har gjort. Surprise!!! Mjuk kaffenougat heter det och jag har bara provsmakat smeten. MUMS! Jag längtar redan till bitarna har stelnat i kylen och jag får smaka dem efter middagen ikväll. De är väldigt enkla att göra.

150g hasselnötter
2 dl florsocker
200 g ljus choklad
1 msk pulverkaffe

Rosta nötterna i ugnen på 200C i ca 5 minuter. Lägg dem i handduk och gnid av skalen. Kör dem sedan i mixer/matberedare tillsammans med florsocker i ca 10 minuter så att det blir en mjuk och oljig smet. Stöt kaffepulvret i en mortel och blanda ner i smeten. Smält chokladen och blanda ordentligt ner det i smeten. Häll upp i knäck- eller ischokladformar, ca 70 st, och sätt in i kyl för att stelna.


Se bild tillsammans med Snickers.

Av Ingrid - 9 november 2007 21:28

Idag har jag börja tänka på vilket julgodis jag ska göra. På listan jag skrivit står:

- mozartkulor (klar favorit om man har hemgjord mandelmassa)
- snickers (nästa favorit)

- fudge (makens måste)

- chokladkola

- knäck

- mintkyssar

- ischoklad med olika smaker (mint, apelsin och choklad)

- "snöbollar"

- "after eight"

- tryffel med olika smaker

- vita mozartkulor

Maken fick hejda mig och till slut kom vi fram till att vi bara kommer att göra de fyra översta. Så imorgon bär det iväg till affären för att köpa ingredienserna. Bilder och recept kommer senare. Håll ut! Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller är det alltid???


Förra året då jag var mammaledig blev det lite julpyssel med andra mammor inför julen. Då jag bjöd på mozartkulorna och snickers blev det mycket positiva reaktioner. Några trodde att de var köpta då mozartkulorna var så jämnstora. Men efter att ha gjort dessa i ca 8 år har jag kommit på lite knep för att få dem att se "proffsiga" ut. Snickersreceptet har jag fått från min kusin i Kristianstad. Busenkelt och gott.

När det gäller fudgen får vi hoppas att receptet fungerar i år. Jag tror det är koktiden och att jag rör för mycket. Min makes kollega har kollat receptet och kommit med kommentarer hur vi ska gör för att lyckas. Är det någon mer som har bra tips för att lyckas med fudge?

Av Ingrid - 2 november 2007 20:22

Här har en vanlig kladdkaka som fått ett lyft med ett oblat. Den äldsta sonen är tokig i Cars så det passade utmärkt att hans tårta fick denna bild. Till barnkalaset gjorde jag en smartiesglasstårta med Cars-oblat. Gjorde succé hos barnen.

Recept på kladdkakan:
3 ägg
4,5 dl strösocker
2 rågade tsk vanljsocker
1,5 krm salt
6 msk kakao
2,25 dl vetemjöl

150 s svalt smält smör
vispa ägg och socker poröst. Blanda ner resten. Häll i rund form, ca 21 cm i diameter. Grädda i 45 minuter i 175 grader.


Om man inte vill ha ovan angivna "topping" kan man lägga på mascarpone med limesmak.

250 g mascarpone

3 msk florsocker

finrivet skal från 2 lime

Av Ingrid - 2 november 2007 20:20

Dessa kakor är kusin Carls favoriter. Enkla att göra även för barn. Receptet finns i "Min första bakbok"

100 g smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
1 dl chokladlinser OBS! Jag väljer helst smarties då de smälter lättare och gör därmed kakorna godare.

Blanda smör och socker. Rör ner ägget. Blanda ihop mjöl, salt och vaniljsocker och rör ner i smörblandningen. Knåda ihop till tjock deg. Blanda ner linserna. Klicka ut på plåt och platta till. Lägg på fler linser.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter i 175 grader.

Ovido - Quiz & Flashcards