Senaste inläggen

Av Ingrid - 7 december 2008 13:42

Ytterligare ett recept från "Julgodis".

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl sirap

1 msk kakao

turkisk peppar minst 1/2 påse ~3/4 dl (jag skulle tagit i mer)

2 tsk smör

200 g mörk blockchokld


Så här gör du:

Krossa lakritsen i mortel.

Klä en form (20x20 cm) med bakplåtspapper

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och lakritskrosset i en vid gryta. Låt koka upp under omrörning. Låt sen koka kraftigt till kulprov är OK, rör då och då.
Häll smeten i formen och låt stelna.

Smält chokladen och låt svalna.

Klipp kolan i bitar och doppa i chokladen. Om du vill garnera kolorna- strö på lite havssalt på kolorna innan chokladen stelnat.

Av Ingrid - 7 december 2008 13:28

Fick Johanna Westmans bok "julgodis" i födelsedagspresent och den har blivit väl utnyttjad den senaste tiden. Första receptet i denna bok som jag testade var vit chokladtryffel. Det gick väl så där eftersom smeten flöt ut när tryffelkuorna skulle ligga i rumstemperatur och torka. Men då kom en räddande ängel förbi med Tupperwares silkonform med 19 toppar. Voila, och det blev kanonresultat.

Recpetet är:

0,5 dl vispgrädde
50 g smör

1/2 dl mascarpone
150 g vitchoklad
1 dl florsocker
rivet skal från 1 apelsin eller 1/2 dl fint hackade pistagenötter
150 g vit choklad

Koka upp grädde, smör och mascarpone i en lite kastrull. Rör ner choklad och florsocker och smaksätt med apelsin eller pistagenötter.
Häll upp smeten i en skål och låt den svalna. Sätt in i kylskåp i ca 2 timmar.

Så här står det i boken: Rulla ut smeten till jämna bollar och ställ att torka i rumstemperatur. Smält 150 g vit choklad och låt svalna. Doppa bollarna i chokladen så att de täcks helt med choklad. Låt stelna.

Så här gjorde jag:
Smält choklad och pensla silkonformen med ett tunnt lager choklad. Låt stelna ordentligt. Pensla ytterligare ett lager med choklad och låt stelna.

Klicka ner tryffelsmeten i formarna och pensla på ett tjockt lager med choklad som lock/botten på formen. Låt stelna och tryck ut pralinerna.

Av Ingrid - 7 december 2008 13:20

Har kämpat i flera dagar med att få till bra marmeladgodis, men har misslyckts totalt. Smaken är bra, men konsistensen!!!??? Totalt värdelöst mjuk. Bara rinner ut till platta pannkakor. Har ändå fölt ett recept fråm Christer Lingströms receptbok "Den goda julen", men det har inte hjälpt. Kokte om och la till extra pektin, blev inte bättre. Kokte igen och la till mer socker, citronsyra och prektin. Och fortfarande rinnigt. Kan  någon tipsa mig om hur jag ska gör.

Ursprungsreceptet är:
500 g frukt- eller bärsaft (jag har haft päronsaft)
100 g vatten
150 g glykos
800 g strösocker
25 g pektin+ 25 g socker (tog till slut hela flaskan på 180 ml)

citronsyra (blev nog 4 tsk citronsyra till slut)


Så alla ni som läser detta och har lyckats med marmeladgodis, snälla, ge mig er tips på hur jag ska göra för att lyckas med detta godis.

Av Ingrid - 22 december 2007 21:52

Denna senap brukar min pappa alltid göra inför högtider då senap förbrukas i större mängder. Då tar han fram sin stora porslinsskål, häller i senapsfrö och lägger i en stor järnkula och börjar mala. Till slut luktar det senap i hela huset. Tyvärr är det inte alltid pappa känner det då hans luktlökar har domnat bort flera minuter tidigare.
Många kollegor gör senap inför jul, men ingen är lika god som denna senap. Välj egen smaksättning!!!!!

50 g färska senapsfrö (bruna)
1- 1,5 dl vatten (om ni vill smaksätta med olika spritsorter (vodka, whisky eller cognac) kan dessa ersätta vattnet med upp till 50% av vattenmängden)
ca 1 tsk ättikssprit
2 msk socker
1,5 tsk salt

Torrmal senapsfröna.

Tillsätt vattnet, ättikan, sockret och saltet när alla frön är malda.

Sätt på  lock på malskålen, fortsätt "mala ihop" vätska och krossade senapsfrö till en skummig smet.
Häll upp i krus som har lock och ställ kallt.

Av Ingrid - 13 december 2007 12:59

Här är receptet på ett gott grovt bröd med många namn. Några kallar det kärlekslimpa, eller fillimpa, men vi i vår familj kallar det "Lindas bröd" efter den personen som gett oss receptet. Det som är så bra med detta är att man bara rör ihop alla ingredienser, häller upp i formar och säller in det i ugnen. 75 minuter senare är det klart. Och det luktar underbart i hela huset.

Man behöver:
2 avlånga 1.5-litersformar väl smorda
2 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vetegroddar
2,5 dl havrekross
2 dl vetekli
5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 sk salt
5 tsk bikarbonat eller 10 tsk bakpulver
1,5 dl sirap
1 l lättfil
Blanda alla torra ingredienser och blanda sen i fil och sirap så att det blir en kladdig deg. Fördela degen i formarna som är väl smorda.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 75 minuter.
Stjälp upp på galler och låt svalna med formarna på.
TIPS! När brödet har svalnat kan man skära det i skivor innan man lägger in det i frysen

Av Ingrid - 11 december 2007 19:38

Igår kväll hade vi julpyssel och knytis-julmiddag på jobbet. Jag ansvarade för godistillverkningen!!! Eftersom godiset skulle vara efterrätten gällde det att välja godis som inte tog så lång tid att göra och som de flesta skulle tycka om. Så jag valde ut Snickers (se tidigare recept), ischoklad med nougat (några smaksatta med mint) och chokladdoppade marshmallows. Succé!!!

Ischokladen är ju så enkel:
100 g kokosfett (kan nog vara mindre)
100 g mörk choklad
50 g nougat
Detta räcker till 50 bitar.
En sats smaksatte jag med hushållsarom mint.

Nästa enkla godis kom min kollega på- chokladdoppade marshmallows täckta med kokosflingor. De såg ut som runda kokostoppar, sådana som man kan köpa på marknader. De är så enkla att man inte kan misslyckas!!!!
Smält mörk blockchoklad
Lägg i marshmallowsen och se till att de blir täckta av chokladen.
Rulla dem direkt i kokosflingor.
Låt stelna i rumstemperatur.

Av Ingrid - 2 december 2007 20:52

1:a advent- då blir det till att baka adventskrans. MUMS! Min mamma har alltid bakat adventskrans till advent och den har alltid varit uppskattad. Min är en blandning mellan mammas krans och saffransbröd. Dagens variant blev mycket uppskattad. Olle, min äldsta som ville bara ha bitar "med klet", och han "tryckte i sig" 4!!!! bitar. Han fick ont i magen senare på kvällen. Även våra gäster tyckte att kakan var väldigt god.

Här är receptet:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,7 liter mjöl
1-2 påsar saffran (jag använder flytande saffran)
125 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
knappt 1 kg mandelmassa
1 ägg
Pärlsocker

Smält smör och häll i mjölken. Låt degspadet bli 37 C.
Smula jästen i degbunke och häll på degspadet lite i taget och rör om till jästen har löst upp sig helt. Tillsätt sen salt, socker och mjöl. Arbeta in mjölet tills dess att degen släpper bundekns kanter. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.
Rör smör och socker poröst. Blanda sen ner saffranet och ägget. Tillsätt saffranssmeten i den jästa degen. Tillsätt mer mjöl så att degen släpper degbunkens kanter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den en liten stund. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en fyrkantig kaka, 35x25 cm. Riv knappt 500 g mandelmassa över kakan och rulla ihop. Lägg varje rulle på bakplåtspapper och forma till en ring. Klipp ringen och lägg flikarna växelvis åt höger och vänster. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter i 200 C.

Lycka till!

Av Ingrid - 26 november 2007 21:32

Oj, idag har jag varit flitig med "tillverkning" av julgott.
Först gjorde jag i ordning en sats pepparkaksdeg på em när den lille grabben sov. När han sen sov på kvällen bakade jag och den stor grabben ett antal pepparkakor. Jag trodde att vi skulle ta en liten klump ikväll och sen vänta, men det gick inte. Så det var bara att kavla på och lägga ut formarna. KUL! Enligt maken luktade det pepparkakor i hela området.

Innan den stora skulle lägga sig gjorde jag pärontryffeln. Jag har aldrig gjort den förut, men den verkar god. Jag älskar Xanté, och då borde jag älska denna tryffel. Nu står den ute på balkongen för kylning. Får vänta tills imorgon innan jag tar ett smakprov. Receptet är taget från senaste numret av Buffé, ICA's månadstidning.

1 3/4 dl grädde
150 g mörk choklad
150 g ljus choklad
65 g rumsvarmt smör
3/4 dl Xanté/ päroncognac

1. Koka upp grädden.
2. Hacka chokladen och häll ner det i grädden.
3. Ställ kastrullen bredvid plattan och rör runt tills chokladen smält.
4. Lägg ner smöret och rör runt.
5. Häll i päroncognacen.
6. Häll upp i form och låt stelna i kyl.
7. Skär upp i bitar eller forma kulor med hjälp av sked.

Ovido - Quiz & Flashcards