Senaste inläggen
Har gjort dessa praliner två gånger och de har blivit lika glatt mottagna varje gång. Kolasåsen är från "Rörträsktårta" ur "7 sorters kakor".
2dl vispgrädde
1 dl socker
0.5dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Koka tills smeten är så tjock att det bildas "gångar" när man rör i den. Smaka av med vaniljsockret. Låt svalna och portionera ut den i de chokladpenslade formarna.
Receptet är från Buffé nr 12 från 2007.
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Halvera degen. Forma till rullar. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Platta ut dem och grädda dem. 175C i 10- 12 minuter.
Fick detta recept av min kusin. Goda!!!
200 g smör
2 dl socker
0.5 dl ljus sirap
4 msk kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2tsk vaniljsocker
Arbeta samman. Halvera och rulla ut till längder. Lägg på plåt och platta till. Grädda och skär ut kakor.
175C i 15 minuter
Receptet är taget från "7 sorters kakor" men jag gräddar dem bara 8 minuter så att de blir kladdiga.
100 g smör
2 ägg
2.5 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vatemjöl
0.5tsk bakpulver
Ugnstemp 200 C (varmluft 175C)
Tid i ugn: 8 min
Stod och räknade julgodissorterna jag gjort hittills, och kom upp till 10 sorter. En sort, chokladkolan, är uppäten redan och marmeladen är kastad. Så det står 8 sorter som ska samsas med maten i kylen och svalen. Tack vare hovleverantören Linda från Tupperware har jag 5 fina burkar med julmotiv.
Jag håller med Johanna W när hon skriver att detta är ett pyssligt recept. Men det kan det vara värt.
Min torrone blev inte riktigt stel vilket medförde mycket pyssel vid chokladdoppning med mera. Men det smakar ändå gott.
2,25 dl akaciahonung
3 1/3 dl strösocker
1,5 msk glykos
1 dl vatten
äggvitan från ett STORT ägg
500 g rostade hasselnötter
150 g mörk choklad- gick åt mer
150 ljus eller vit choklad- gick åt mer
Klä en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper.
Häll socker, glykos och vatten i en kastrull och låt koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. När sockret kokar sätt på kastrullen med honung.
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en STOR bunke.
Koka upp sockerlösningen till 149 grader och honungen till 123 grader. Ta av kastrullerna från värmen och häll sockerlösning och honung i äggvitan. Häll i de rostade hasselnötterna och rör runt ordentligt med en träsked till en jämn massa.
Häll upp i formen och låt stelna i kylskåp.
Skär torronen i avlånga bitar.
smält chokladen och doppa halva torronen i mörk och halva i ljus/vit choklad.
Från "Julgodis" detta oxå.
Om man tycker att vanliga mintkyssar är för "kristyriga" i smaken kan dessa vara ett alternativ. Lagom med mint och kristyrsmak.
150 g mörk choklad
1 dl florsocker
några droppar pepparmyntsolja
1,5 - 2 tsk vatten
Smält chokladen.
Rör ihop florsocker, pepparmyntsolja och vatten till en trögflytande smet.
Klicka ut chokladen på bakplåtspapper och lägg en droppe mintkristyr på varje chokladkaka innan den har stelnat.
Låt kristyren stelna innan du lägge godiset i burkar.
Ett till enligt "Julgodis".
5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl sirap
1,5 tsk vaniljsocker
ev 75 g mörk choklad (jag använde inte detta)
Klä en form (20x20 cm) med bakplåtspapper, eller en avlång bakform för limpor.
Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning.
När det börjar koka, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 grader eller trådprov är OK.
Ta av kstrullen från värmen och låt svalna i 5 minuter.
Lägg i vaniljsocker och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och bli glanslös och matt.
Häll smeten i formen och släta till ytan.
Skär upp i bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|